Time Traveller – Ajattoman soundin hallitsija

Kahdeksanvuotiaana ensimmäisen kitaransa saanut Juhani Nisula eli Time Traveller tekee 70-luvun henkistä instrumentaalista progressiivista rock-musiikkia. Kyseinen rockmusiikin alagenre on ollut aina lähellä hänen sydäntään. Time Travellerin tarina alkoi jo 80-luvulla Juhanin äänitellessä omia juttujaan ensin kahdella monomankalla ja siitä edespäin päivittämällä äänityskalustoa aina 16-raitaiseen nauhuriin. Ensimmäisen levyn teko alkoi kuitenkin vasta 2000-luvun alkupuolella, kun levykauppa Maumaun Pertti Hakala kehotti Juhania julkaisemaan kokonaisen levyllisen kappaleita ja esikoisalbumi Chapters I & II ilmestyi vuonna 2008. Levyn tekemisprosessi venyi päivätöiden, lapsiperheen arjen sekä Black Passat -bändin kanssa keikkailusta jääneen “vapaa-ajan” vähyyden ansiosta. Toinen levy Chapters III & IV ilmestyi 2011.

Kolmannen levyn säveltäminen viivästyi ja välillä Juhani vaihtoi osoitteekseen Helsingin. Siellä hän äänitti kolmannen levyn, mutta lopputulos oli liian synkkä, ja Juhani päätyi laittamaan Time Travellerin tauolle. Aikansa pääkaupunkiseudulla oleiltuaan Juhani sai työtarjouksen Seinäjoen Kaupunginteatterilta, he tarvitsivat kitaristia Kolmas Nainen -musikaaliin. Näin Juhani päätyi takaisin Seinäjoelle ja hiljalleen Time Travellerin kolmas levy oli sävelletty. Tätä kuusiosaisen trilogian päättävää levyä progenautiskelijat olivat saivat odottaa kymmenen vuotta. Uusin julkaisu Chapters V & VI julkaistiin huhtikuussa 2021.

Chapters V & VI -albumilla ei olla menty poikasena laivatöihin. Studiossa Juhani on soittanut ja laulanut noin 95 % kaikesta levyllä kuultavasta materiaalista, kuten kaikki kitarat ja bassot. Hän myös on äänittänyt ja miksannut levyn itse. Vaikka tämä on ensimmäinen levy, jonka Nisula on äänittänyt ja miksannut digitaalilaitteilla, ovat esimerkiksi Hammondit ja Moogit aitoa analogikalustoa, eivät digitaalisia mallinnuksia. Levyn soundi on ajatonta, mikä erottaa sen lukuisista muista modernia progressiivista rockia soittavista bändeistä. Aiemmista levyistä poiketen Juhani ei tehnyt itse tällä kertaa kansitaidetta vaan sen on tehnyt Harri Aittasalo. Presence Records on hoitanut masteroinnin, markkinoinnin, painamisen ja jakelun ympäri Eurooppaa. Sessiomuusikkoina levyllä kuullaan Mika Liljaa rummuissa kaikissa paitsi yhdessä kappaleessa, jossa rummuissa on Esko Takamäki. Syntetisaattoritykityksistä osan soittaa Timo Ristilä.

Time Travellerin tarkoitus oli alunperin aikamatkustus 60-luvun lopun ja 70-luvun aikaisen musiikin tutkimiseen ja tulkitsemiseen. Lopputuloksena Time Travellerin levyillä kuuluu läpileikkaus Juhanin omasta sielunmaisemasta ja musiikin ajattomuudesta, tämä musiikki on toisin sanoen ehtaa Nisula-progea. Vaikka Juhanin biisinkirjoitustaidot ovat hioutuneet timanttisiksi vuosien varrella, hän ei tee itsestään numeroa, vaan pitää jalat maassa. Sävellysvaiheessa hän ei väännä musiikkia ennaltamäärättyihin nuotteihin. Juhani antaa musiikkinsa kasvaa omia luonnollisia polkujaan.