KLUSTERI

KLUSTERI-hankkeen (2024-2027) tarkoituksena on koota yhteen (populaari)musiikin ja siihen liittyvien muiden sisältötuotantoalojen eri toimijoita, tekijöitä ja päättäjiä. Viimeistään korona-epidemia teki näkyväksi tarpeen vahvempaan yhteydenpitoon, avoimempaan tiedon jakamiseen sekä alan koulutuksen/osaamisen kehittämiseksi – sekä arvostuksen lisäämiseen ylipäätään. Niin nopeasti muuttuvat ansaintalogiikat ja -mallit, digitaalisuuden mahdollisuudet sisältöjen tuotannoissa sekä kansainvälisyyden mahdollisuudet on huomioitava horisontaalisesti – Ruohonjuurikentän toimijoita osallistamalla, joustavia ja työelämälähtöisiä osaamispalveluita tuottamalla sekä aktivoimalla yhteistä keskustelua ja tahtotilaa.

Hankkeen tavoitteet rakentuvat sen toteuttajatahojen vahvuuksiin ja verkostoihin. Samalla pyritään rikkomaan siiloja ja löytämään ratkaisuja erilaisten hallinnollisten, teknis-taloudellisten ja käytännön esteiden ylittämiseen.

Rytmi-instituutilla on vuosien edistyksellisen työn pohjalta merkittävä asema Suomen populaarimusiikin eteenpäin viemisessä, sen arvostuksen vahvistamisessa sekä käytännön toimijakentän tarpeisiin vastaamisella. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun luovien alojen tutkimusyksikkö on merkittävä avaus luovan talouden kentällä suomalaisessa oppilaitoskentässä, ja sen vahvuuksia ovat luovan talouden asiantuntijuuden lisäksi pelit, digitalisuus ja kestävä kehitys.

Hankkeen työpaketit ovat:

1) Musiikin ja siihen liittyvien sisältötuotantoalojen eri toimijoiden yhteinen alusta, joka mahdollistaa tietoperusteisen ja osallistavan viestinnän sekä tavan tukea mm. rekrytointia keskitetysti, kenttää osallistavalla ja monipuolistavalla tavalla.

2) Elinikäisen oppimisen ja joustavien oppimisen ratkaisuiden löytämiseen hyödyntäen kansainvälistä CLOCK-mallia ja -verkostoja vahvassa vuorovaikutuksessa työelämän ja yritysten kanssa sekä kansainvälisissä verkostoissa.

3) Tietoperustainen viestintä ja vaikuttaminen ovat olennainen osa tekemään näkyväksi hankkeen eri toimintojen tuloksia sekä vaikuttamaan ruohonjuuritasoista eri päättäjätasoille asti.

Hankkeen konkreettisiksi tuloksiksi jää alan uusi verkostoitumisalusta, uuden koulutuskokeilut ja -mallit, tietoperustan vahvistuminen ja alan arvostuksen ja mahdollisuuksien tunnistaminen.

Osallistu musiikkialan verkoston kehittämiseen!

Klusteri (2024-2027) on Rytmi-instituutin ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun luovan talouden yksikön luotsaama ja Euroopan unionin osarahoittama uusi valtakunnallinen hanke, jonka tarkoituksena on koota yhteen musiikin ja siihen liittyvien muiden sisältötuotantoalojen eri toimijoita, tekijöitä ja päättäjiä.

Idea hankkeelle syntyi koronapandemian jälkeiseen aikaan, joka toi esiin konkreettisesti sen, miten hajanainen Suomen musiikkiala on. Alan eri sektorit eivät keskustele riittävästi keskenään, mikä näkyy konkreettisesti esimerkiksi koulutuksen ja musiikkibisneksen välillä. Tiedon ollessa murusina maailmalla, sitä on haastava löytää, jolloin uusille tulokkaille alan rakenteen ja toimintatapojen hahmottaminen on vaikeaa. Informaation kulun haasteiden lisäksi työllistymistä vaikeuttaa myös alan suhteilla etenevä rekrytointikulttuuri.

Klusteri-hanke pyrkii tarkastelemaan musiikkialaa ja sen sektoreiden toimintaa kokonaisuutena, tunnistamaan kehityskohteita, testaamaan uusia ratkaisuja tavoitteenaan verkostoitumisen, avoimen tiedon jakamisen ja toiminnan synergian kehittäminen. Konkreettisena toimenpiteenä edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi hankkeen aikana kehitetään musiikin ja siihen liittyvien sisältötuotantoalojen eri toimijoiden yhteinen digitaalinen alusta, joka mahdollistaa tietoperusteisen ja osallistavan viestinnän sekä tavan tukea mm. rekrytointia keskitetysti.

Tavoitteemme on, että alustan sisältö syntyy aitoon tarpeeseen ja sen toimintaperiaatteet pohjautuvat alustan tulevien käyttäjien toiveisiin. Millainen alustan tulisi olla, jotta juuri Sinä käyttäisit sitä?

Olemme laatineet kyselyn, jolla kartoitamme musiikkialalta nousevia tarpeita ja ideoita verkostoitumisen kehittämiseksi. Kyselyyn on listattu ennakkoon tunnistettuja tarpeita alustan kehittämiseen, joiden tarpeellisuuteen on mahdollista ottaa kantaa. Myös kriittinen tarkastelu ja alustan kehittämiseen liittyvien uhkakuvien esiin tuominen on tervetullutta!

Mikäli työskentelet musiikkialalla tai tavoitteenasi on työllistyä musiikkialalle, kerro meille näkemyksesi alustan kehitykseen vastaamalla kyselyyn oheisen linkin takaa: https://forms.gle/qcemWgMcBtZuXFQB6

Lisätietoja Klusteri-hankkeesta

Johanna Ahonen
johanna@rytmi-instituutti.fi