SEINÄJOKI ARTIST DAY 18.2.2023

Seinäjoki Artist Day (SAD) järjestetään lauantaina 18.2.2023 klo 11:00-16:15 hybriditoteutuksena Seinäjoen Rytmikorjaamolla MARS-festivaalin yhteydessä! Tapahtuman ohjelma striimataan Rytmi-instituutin YouTube- ja Facebook-alustoille. Liveyleisöksi voit ennakkoilmoittautautua tästä linkistä: https://forms.gle/ZnuVFg3AvUHSHRwc6

Seinäjoki Artist Day 2023 on maksuton koulutuspäivä musiikin sisällöntuottajille. Artistit, yhtyeet, muusikot, musiikintekijät ja tuottajat ovat usein joko yksin tai pienryhmässä yrittäviä henkilöitä. Ammatillista täydennyskoulutusta, yhteyttä muihin tekijöihin, sopiviin yhteistyökumppaneihin ja apua alalla etenemiseen on haastava löytää, välistä myös ottaa vastaan ja jakaa itse eteenpäin. Työ on usein projektiluonteista ja vaatii monenlaisia taitoa luovuudesta liiketoimintaosaamiseen. Seinäjoki Artist Day pyrkii tuottamaan ajankohtaista ammattitietoutta kaikille rakentaen yhteisöllisyyttä musiikin sisällöntuottajien heimoon.

Musiikkialaa kutsutaan välistä unelmien bisnekseksi. Moni haaveilee alalla menestymisestä omaehtoisesti itseään toteuttaen. Alalla kuulee kuitenkin enemmän EI-sanaa kuin KYLLÄ-sanaa. Mikä on järkevä asennoituminen alalla toimimiseen? Miten pitää pää luomisen pilvessä innokkaasti, jos musiikkibisneksen realismi pitää jalat tukevasti maan pinnalla? Näiden kysymysten innoittamana SAD-tapahtuman teemana on vuonna 2023 ”Reality Check – Haaveilusta Härmään”.
Teeman mukaisesti pyrimme tuomaan realismista ponnistavaa, konkreettista ja käytännössä testattua tietoa ja työkaluja avuksi musiikin sisällöntuottajien tekemiseen. 

SAD 2023 sisältää neljä paneelikeskustelua, neljä uuden artistin esittelyä ja yksityisiä sparrauksia omaan tekemiseen musiikkialan ammattilaisilta. Tutustutaan yhdessä siihen miten musiikkileikkiä leikitään.

PÄIVÄN OHJELMA

10:40 SAD RADIO – Kurkistus uuteen suomalaiseen musiikkiin Artistivarikko-valmennuksen artistien kautta.

11.00 Toiminnanjohtajan tervehdys
Rytmi-instituutin toiminnanjohtaja Satumaa Veikkola avaa tapahtuman.

11:10-12:10
 BIISIT ATOMEIKSI 

Pullat pystyyn, taikina nousee, beibi nyt leivotaan…. (Popeda)

Millaisista aineksista syntyvät suositut laulut? Millaisella mausteseoksella saa kansan syvät rivit ihastumaan tai vihastumaan? Biisit atomeiksi paneelissa teemme kevyitä ruumiinavauksia suosituille lauluille ja kurkistamme rakenteita syvemmälle. Ehkä yksinkertaisuus ei olekaan niin yksinkertaista ja suosittujen laulujen luomiseen tarvitaan taitavia ja tuntevia kokkeja. Paneelissa musiikin tekemisen ammattilaiset avaavat konkreettisin esimerkein, mistä jännitteistä ja kiteytyksistä syntyvät suositut laulut. Mitkä ärsykkeet herättävät ihmisen kuuntelemaan. Paneelissa emme määrittele laulujen hyvyyttä tai huonoutta, vaan pilkomme lauluja osiin teorialla ja tunteella. Asioiden tutkiminen ja tunnistaminen on ovi oppimiseen. Makuasioilla riitelyn jätämme suosiolla toisiin foorumeihin.

12:11 SAD LIVE: Peltokurki

Peltokurki on kahden lauluntekijän Anna Peltomaan ja Emma Kurkisen muodostama symbioottinen pohjoinen duo. “Lennon-McCartney” -tyyppisen tekijäkaksikon taika perustuu vahvoihin lauluharmonioihin ja kykyyn tarkastella maailmaa herkkyyden kautta. Peltokurki edustaa stemmavoittoista taidepoppia, jossa on kaikuja kansanmusiikista.

12:20-13:20 KAUPALLISUUS ON KIROSANA? 

Moni artisti tai musiikintekijä haaveilee itsensä elättämisestä musiikilla. Tähän haaveeseen sisältyy odotus siitä, että musiikin tekemisestä ja sen esittämisestä on mahdollista saada rahaa. Musiikki, joka soi paljon radioissa ja saa mediahuomiota, menestyy usein myös taloudellisesti ja saa sitä kautta maineen “kaupallisena musiikkina”. Tämä maine koetaan musiikintekijöiden keskuudessa usein niin negatiivisena, että termistä “kaupallinen paska” on tullut jo oma käsitteensä. Viekö kaupallinen menestys pois tekijän integriteettiä vai mistä on kysymys? Ja onko kaupallisuus kirosana edelleenkin, jos tavoitteena on saada musiikista elanto? Mitä on kaupallinen musiikki ja miksi kaupallisuus koetaan taiteen eli musiikin arvoa alentavana asiana?

13:20 SAD LIVE: Ida Alex

Ida Alex on MTV:n 2000-luvun poptähtien kasvattama nuori laulajalupaus, joka ihastuttaa lavashowllaan sekä voimaannuttavilla teksteillään tanssittavien kappaleidensa takana. Artistina hänelle tärkeintä on tehdä musiikkia, joka voi auttaa ihmisiä vapautumaan ja löytämään uskon itseensä myös vaikeiden kokemuksien jälkeen.

13.30 SAD RADIO – Kurkistus uuteen suomalaiseen musiikkiin Artistivarikko-valmennuksen artistien kautta.

13:50-14:50 BIISIGRILLI 

Milloin biisi on valmis musiikkimarkkinoille? Lähes perinteeksi muodostunut ohjelmanumero “Biisigrilli” on jälleen mukana Seinäjoki Artist Day -tapahtumassa. Biisigrillissä grillataan neljän nousevan artistin tai yhtyeen omaa uutta musiikkia rakentavassa hengessä. Musiikkibisneksen ja musiikin tekemisen ammattilaiset toimivat “Grillimestareina” ja avaavat näkemyksiään siitä, onko kuultu biisi julkaisukunnossa eli kypsä, puolikypsä vai raaka massamarkkinoille. 

Grillimestareina toimii muusikko Jussi Lahtisen johdolla musiikkipäällikkö  Jussi Mäntysaari (Nelonen Media), tuottaja/biisinkirjoittaja  Samuli Sirviö (Universal/Elements Music) ja A&R/biisinkirjoittaja Iivari Suosalo (HMC/Warner Music).

15.51 SAD LIVE: Laaksonen

Laaksonen on laulaja-lauluntekijä, jonka elokuvallinen pop-musiikki herättää mielikuvia karunkauniista maisemista, jäätiköiden liikkeistä sekä kaupunkien valoista talvisessa hämärässä. Piano, jouset sekä tunnelmalliset elektroniset soundit yhdistettynä Laaksosen laajalle kaartuvaan äänen kertovat rehellisen kauniita tarinoita nykypäivän unelmista, toivosta, epätoivosta, surusta sekä muista ihmiselämään kietoutuvista aiheista. Laaksonen julkaisi Shadows Are Light -albumin loppuvuodesta 2022.

15:00-16:00 MAAILMANVALLOITUS – LYHYT OPPIMÄÄRÄ 

Uransa alussa olevat artistit ja yhtyeet kokevat kansainvälistymisen usein vaikeasti hahmotettavana ja mystisenä asiana. Vaikka usein puhutaan potentiaalisista vientiartisteista tai kansainvälisesti lupaavista yhtyeistä, varsinaisen maailmanvalloituksen tarkempia toimenpiteitä harvoin avataan sen tarkemmin. Paneelikeskustelun tarkoituksena on avata musiikkialan ammattilaisten johdolla konkreettisesti kansainvälistymisen ensiaskeleita sekä antaa käytännön vinkkejä uransa alussa oleville, kansainvälistä uraa tavoitteleville artisteille ja yhtyeille.

16:01 SAD LIVE: Dorothy Polonium

Vuonna 2014 Jyväskylässä perustettu Dorothy Polonium on tummasävyistä metallista rockia soittava kokoonpano, joka on keikkaillut paljon niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Dorothyn rähjäisessä ja paikoin vallattomassa musiikissa yhdistyvät vahvat melodiat, suvereeni naislaulu, riipivät sanoitukset sekä tarttuvat kertosäkeet. 

 

SPARRAUKSET

Kaipaatko omaan tekemiseesi apua alan konkareilta? SAD tapahatuman yhteydessä on jälleen mahdollista ennakkoon varata 25min pituisia sparraushetkiä omaan tekemiseen ammattilaisilta. Vuoden 2o23 sparraajat ovat:

Jussi Mäntysaari (Nelonen Media)
Hän sparraa aiheista: Artistin näkyvyys, kuinka päästä yleisön tietoisuuteen, medioiden lähestyminen.

Samuli Sirviö (Tuottaja, Universal/Elements Music)
Sparraa aiheesta: säveltäminen ja tuottaminen

Aija Puurtinen (Muusikko / säveltäjä)
Sparraa aiheesta: Musiikin tekeminen, promootio ja indiemusiikin kansainvälistyminen

Riku Päkkönen (Ranka Kustannus)
Sparraa aiheesta: Uran rakentaminen musiikkialalla

Eeva Jussila (Into Seinäjoki)
Sparraa aiheesta: Liikeidean tuotteistaminen ja yrityksen perustaminen, yrittäjyys

Niko Kangas (Music Finland)
Sparraa aiheesta: kansainvälistyminen ja vienti

Sparraukset tapahtuvat Rytmikorjaamolla Seinäjoella (ei etämahdollisuutta). Niihin voi varata ajan ennakkoilmoittautumisen kautta. Ilmoittautuminen avautuu noin viikkoa ennen tapahtumaa. 

LEVYMESSUT

Seinäjoki Artist Day-tapahtuman yhteydessä 18.2. klo 11-16 voit käydä tekemässä levylöytöjä ravintola Varickossa Levymyyntitapahtumassa! Myyntipöydistä löytyy metreittäin CD- ja LP-julkaisuja. Maksuvaihtoehtoina on korttimaksu ja MobilePay. Varaathan mukaan myös käteistä.

Mukana tapahtumassa myös Rytmimanuaali. Voit seurata päivän Behind the Scenes haastatteluita Rytmimanuaalin somekanavilla.

Seinäjoki Artist Day 2023 -tapahtuman mahdollistaa Musiikin edistämissäätiö, Euroopan sosiaalirahasto, Into Seinäjoki, Seinäjoen Elävän musiikin yhdistys, Etelä-Pohjanmaan Liittto sekä Rytmi-instituutti.
Seuraa tapahtuman ajankohtaista tiedotusta tapahtumasta Facebook ja Instagram -kanavissamme.